הפעם אני רוצה להציג בפניכם סיפור לקוח שמראה כיצד תקני האיכות תרמו לקידום העסקי של הארגון. מהו התהליך שבו ארגון מבקש להטמיע עוד תקני איכות וכיצד נכון לנהל זאת לאורך זמן בצורה טובה ויעילה.
במסגרת תוכנית ההזנה של משרד החינוך, נדרשו כל חברות הקייטרינג המעוניינות לגשת למכרז לעמוד בתנאי סף שאחד מהם היה הסמכה לתקן ISO 9001.
קרן רש"י שהייתה אחראית על נושא ההזנה הזמינה אותי להרצות על התקן ועל הדרישות שלו לחברות קייטרינג המעוניינות לגשת למכרז.
לנו, היה כבר אז ניסיון רב בהטמעה של תקן ISO 9001, מאחר וליווינו כמה וכמה חברות קייטרינג בארץ לקבלת ההסמכה ולכן יכולנו להסביר להם את דרישות התקן באופן מפורט ומה הם צריכים לעשות כדי לעמוד בו.
בעקבות ההרצאה פנו אלינו כמה חברות שנלווה ונכין אותן לתקן. אני רוצה לספר הפעם על חברת קייטרינג אחת מתוך אלו שליווינו ולהראות כיצד תקני איכות מובילים לקידום עסקי של הארגון, את הצמיחה של החברה בעקבות ההחלטה לעשות הסמכה לתקן ISO 9001 והמשך הצמיחה בעקבות תקנים נוספים שפתחו עבורה את האפשרות להשתתף בעוד מכרזים של גופים אחרים במשק.
בנוסף אתייחס לניהול מערכות ניהול איכות משולבות בארגון ולצורך להשתמש במנהל איכות מקצועי כדי להגיע להישגים אלו.
הסמכה לתקן ISO 9001 – תנאי סף להשתתפות במכרזים רבים
כאמור, השלב הראשון היה ההכנה לתקן ISO 9001 וההסמכה אליו שפתחה עבור חברת הקייטרינג את האפשרות להשתתף במכרז פרויקט ההזנה של משרד החינוך ולספק מנות לבתי ספר בכל אזור הצפון.
עבדנו עם חברת הקייטרינג לאורך השנים כשבכל שנה הגענו להכין אותם לקראת המבדק שכלל גם ביצוע מבדק מקדים למבדק ההסמכה.
זמן מה לאחר מכן, יצא משרד הביטחון במכרז לחברת קייטרינג שתספק אוכל לבסיסים לאירועים ולכל מיני פעילויות מיוחדות לפי הצורך. אחת מדרישות הסף להשתתפות במכרז הייתה הסמכה ל-ISO 9001. חברת הקייטרינג השתתפה במכרז וזכתה בו וכך הפכה גם לספק של משרד הביטחון וזאת כמובן בזכות זה שהייתה לה הסמכה לתקן ISO 9001.
אולם משרד הביטחון דרש הסמכה נוספת לתקן HACCP ונקראנו שוב לעזור וללוות את הארגון בתהליך זה שבסופו היא קיבלה את ההסמכה.
למה כדאי להעסיק מומחה איכות במיקור חוץ?
מאחר ומדובר בחברת קייטרינג גדולה שעובדת בכל אזור הצפון ומוציאה בכל יום מעל 10,000 מנות רק לבתי ספר ובנוסף גם מנות למשרד הביטחון חזרנו ואמרנו למנכ"ל שחשוב מאוד שמנהל איכות מומחה ילווה אותם באופן קבוע לאורך כל השנה במיקור חוץ (אאוט סורסינג) מאשר שיקרא לנו ללמד מישהו בתוך הארגון שאינו מומחה ליישום תקני איכות, מה גם שבדרך כלל, לאדם זה יש עוד תפקידים בחברה וזהו תפקיד משנה. אבל המנכ"ל בחר להמשיך ולהטיל את התפקיד על עובדים בארגון שפעם אחר פעם עזבו מסיבות שונות ובכל פעם היה צורך ללמד מחדש ולעשות לקראת המבדק עבודה מקיפה כדי שהארגון יעמוד בדרישות התקנים.
כפי שכבר הסברנו במאמרים אחרים באתר, עלות העסקת מומחה איכות במיקור חוץ אולי גבוהה מהטלת התפקיד על עובד בחברה, אולם היא הרבה יותר משתלמת מאחר ומקבלים מומחה שמכיר כל סעיף וסעיף בתקנים השונים ויודע איך להטמיע את נהלי האיכות בארגון כדי להביא את הארגון לרמה הגבוהה ביותר לאורך זמן, דבר שמוריד את כמות התקלות, ההחזרות, עוגמת הנפש של הלקוחות וכמו שנהגנו להגיד פעם, "יש תמורה בעד האגרה".
הלקוח הבין את זה לאחר שגם עובדת חדשה שלקח ואנחנו הכשרנו אותה עזבה את העבודה מסיבות אישיות. הוא פנה אלינו כי ידע שיש לו למי לפנות וקיבל את ההחלטה לקבל ליווי מקצועי מאתנו באופן קבוע כל השנה.
אני מאמין שהחלטה כזו מתקבלת לעיתים בעקבות היכרות אתנו ועם העבודה שלנו. מאחר שעשינו איתו תהליך ארוך שבו הוא ראה איך ליווינו אותו מאבן דרך אחת לשנייה והיינו שם בשבילו כשהיה צריך כדי שיקבל את ההסמכות המתאימות שפתחו לו אפשרויות עסקיות רווחיות הוא הבין שזו הדרך הנכונה.
תקני איכות לקידום עסקי של הארגון - סיכום
במאמר הזה רציתי להראות כיצד תקני איכות, מהבסיסי ביותר- ISO 9001 ועד תקני איכות נוספים או מתקדמים יותר כמו תקן HACCP תורמים לקידום העסקי של הארגון הן מבחינת הרמה של המוצרים והשירותים שהוא מספק כמו הורדת העלויות כתוצאה מכשל או תקלה והן מבחינת הפיתוח העסקי והכלכלי ובנוסף כיצד מנהלים את האיכות בארגון גדול, שיש לו תקן אחד ויותר.