תקן Roundtable on sustainable palm oil) RSPO) הינו תקן ייחודי לשימוש מבוקר בשמן דקלים, אחד השמנים הזולים והמבוקשים ביותר בעולם.
שמן דקלים (שמן דקל) הוא שמן המופק מציפת הפרי של עץ הדקל האפריקאי הידוע גם בשם דקל השמן. השמן מופק בקלות יחסית ובמחיר נמוך וכך גם מחירו בשוק לעומת שמנים אחרים. לכן זוכה שמן דקלים לביקושים גדולים בתחומים כגון: קוסמטיקה, סוגי מזון שונים כמו גלידות, מזון תינוקות ועוד, ייצור סבונים ואפילו כדלק.
ב-100 השנים האחרונות עלה הביקוש לשמן דקלים מסיבות שונות ובהן איסור השימוש בשמן טראנס במזון והוא מגיע ל-1/3 מצריכת השמן הצמחי בעולם.
יחד עם זאת, כתוצאה מהביקוש הגדל לשמן זה נוצרה בעיה סביבתית חמורה בעלת השפעות על העולם כולו. במדינות רבות שבהן מגדלים את עצי הדקל המשמשים לייצור שמן דקלים החלו לכרות ולברא יערות טרופיים כדי לשתול עצי דקל במקומם ובכך פגעו בבעלי החיים והצמחים הקיימים.
דקלי השמן גדלים בצורה הטובה ביותר (נותנים תוצרת טובה), במדינות עניות ובהן מלזיה ואינדונזיה וכן במערב אפריקה. מדינות שאינן שמות דגש רב על שמירת הסביבה ומבחינתן בירוא היערות הטרופיים ושתילת עצי דקל לייצור שמן דקלים אינו מהווה בעיה. לכן קמו ארגוני שמירת סביבה וולונטריים השמים דגש על שמירת היערות כמו גרינפיס ועוד, וייצרו את תקן RSPO שמטרתו לגרום למדינות, ארגונים וחברות לרכוש שמן דקלים אך ורק מגידול מבוקר שלא פוגע בסביבה.
ארגונים שנושא הסביבה חשוב להם, בדרך כלל ממדינות מערב אירופה, ארצות הברית, אוסטרליה, ניו זילנד ועוד, מוכנים לרכוש שמן דקלים רק עם תקן RSPO תקן שמוכיח שנערכות בדיקות קפדניות כדי לוודא שלכל אורך שרשרת האספקה אין פגיעה בסביבה.
המאבק נגד שימוש בשמן דקלים למען שמירת הטבע והסביבה וייסוד תקן RSPO
המאבק כנגד השימוש בשמן דקלים מבוסס על הטענות כי:
- בירוא יערות טרופיים לצורך שתילת עצי דקל על פני שטחים עצומים גורמם לפגיעה קשה בחי ובצומח באזורים אלו.
- סכנת הכחדה של בעלי חיים רבים ובהם האורנגאוטן בבורנאו שדמותו הפכה לסמל של המאבק בשמן הדקלים. גם בעלי חיים אחרים באזורים אלו של מערב אפריקה נתונים לסכנת הכחדה.
- בירוא היערות הוא אחד הרכיבים העיקריים המשפיעים על ההתחממות הגלובלית.
- טענה נוספת היא פגיעה בתושבי המקום שהפכו כתוצאה מהדרישה של תאגידי הענק העולמיים לשמן הדקלים לעובדים שתנאי התעסוקה שלהם הם תת תנאים, התרבות שלהם נהרסת ונגרמת להם פגיעה קשה בתנאי החיים.
תקן RSPO נוסד בשנת 2004 על-ידי "הקרן העולמית לשימור חיות הבר" שהקימה את "השולחן העגול לגידולים ברי קיימא של דקלי שמן" (RSPO roundtable on sustainable palm oil).
הכללים והקריטריונים לתקן RSPO באתר הרשמי של הארגון (באנגלית)
בשולחן העגול השתתפו ממשלת ארצות הברית, ממשל מלזיה וחברת יוניליוור שהינה אחת הרוכשות הגדולות בעולם של שמן דקלים. המטרה הייתה להסדיר את שרשרת הייצור והאספקה כך שלא תהיה פגיעה סביבתית. לחברת יוניליוור הצטרפו חברות ענק רבות נוספות. יחד עם זאת, ארגוני סביבה רבים טוענים שהחברות לא נותנות מידע מלא על המקורות מהם הן מקבלות את שמן הדקל שלהן והמחאה עדיין נמשכת כמו גם הניסיונות להשפיע על גופים נוספים בכל רחבי העולם שלא לרכוש שמן דקלים ללא תו תקן.
אנו רואים תהליך דומה גם בתחומים נוספים כמו כותנה, קפה, קקאו ועוד. יש כיום מודעות רבה ודרישה מצד הצרכנים לתקנים המוכיחים שלא נעשתה פגיעה בערכי טבע וסביבה בכל תהליכי הייצור והאספקה של המוצרים. כתוצאה מדרישה זו רשתות השיווק במדינות רבות באות בדרישות ליצרנים, מה גם שדרישות ומחאה מצד הצרכנים מפעילות לחץ על היצרנים עצמם.
אנו בחברת שיאא מערכות ניהול, יודעים מהן הדרישות של תקן RSPO תקן שמן דקלים ונוכל לעזור לכם להטמיע אותו כדי שתוכלו לשמש כספקים של חברות המזון הבינלאומיות ושל רשתות השיווק באירופה הדורשות תקן זה.
אנשים שקראו מאמר זה התעניינו גם ב:
ISO 14001 – תקן איכות הסביבה>> SA 8000 – תקני אחריות חברתית>> תקני FSC PEFC- תקני קיימות>>