בינואר 2023 יצאה לדרך רפורמה חדשה בכל הקשור לייבוא וייצור מזון בישראל המאפשרת מסלול יבואן נאות ליבואני מזון (GIP) ומקלה עליהם בתחומים רבים.
הרפורמה שאושרה במסגרת חוק ההסדרים שהועבר בנובמבר 2021, לשנת התקציב 2021-2022 הינה רפורמה מקיפה, ונוגעת בין היתר בעניין הגברת התחרות וייעול תהליכי האסדרה בתחום יבוא טובין לישראל, ויישור קו עם רגולציה בינ"ל / אירופאית.
מה היתרונות של מסלול יבואן נאות ליבואני מזון (GIP)
הרפורמה כוללת בתוכה מספר היבטים שצפויים להקל על יבואנים לשווק סחורה בישראל בסטנדרט זהה לסטנדרט האירופאי:
• מבחינת היבואנים המשמעות היא מעבר למנגנוני פיקוח ודיווח עצמי.
• מבחינת הרגולטור המשמעות היא צמצום פיקוח ביבוא, והגברת האכיפה בשווקים.
סעיף 115 בחוק הגנה על בריאות הציבור (מזון, תיקון 2021) מפרט את דרישות איכות ובטיחות המזון שעל היבואן הנאות ליישם על מנת להירשם כיבואן נאות במרשם היבואנים.
אז מה זה בעצם יבואן נאות?
יבואן נאות הוא יבואן רשום, שבוחר לייבא מוצרי המזון במסלול אירופאי (מסלול הצהרה).
היבואן מתחייב לנהל מערכת לניהול ופיקוח עצמי של איכות המוצרים שהוא מייבא, בכל שרשרת הייבוא, מהיצרן עד לצרכן.
תנאי סף להירשם כיבואן נאות
• היבואן צריך להיות יבואן רשום
• ליבואן צריך להיות מחסן יבואן מאושר למזון (מחסן עם רישיון אחסון / רישיון יצרן מטעם שירות המזון במשרד הבריאות)
• אם ליבואן אין מחסן מזון מאושר בבעלותו הוא יכול לעשות שימוש במחסן צד ג' מאושר.
• היבואן נדרש להגיש תוכנית לניהול האיכות של המוצרים המיובאים ע"פ עקרונות של ניהול סיכוני בטיחות מזון ((HACCP. התוכנית צריכה להיות מאושרת ע"י גורמי המקצוע במשרד הבריאות.
מגבלות על ייבוא במסלול הצהרה
• בשלב זה הרפורמה חלה על מוצרים שמיוצרים במדינות האיחוד האירופאי בלבד. הרפורמה אינה חלה על מדינות אחרות.
• הרפורמה אינה חלה על ייבוא מזון לתינוקות, מזון ייעודי, תוספי תזונה, משקאות משכרים, בשר, דגים, ביצים, חלב לא מפוסטר או מוצריו, וצמח עלי הגת.
עקרונות מנחים ליישום תוכנית ניהול איכות:
• הגדרת צוות איכות שיבצע ניתוח סיכונים לכל מוצר מיובא ויקבע בקרות נדרשות לצמצום סיכונים קריטיים
• עריכת תוכנית לניתוח ובקרת הסיכונים שתכלול גם את ניתוח הסיכונים בייצור המוצר (על בסיס מידע מיצרן) וגם את הסיכונים בשרשרת הייבוא המלאה עד לצרכן.
• קביעת מערכת נהלים ותהליכים שיבטיחו קליטה ואחסנה נאותים של המוצרים המיובאים
• הקמת מערכת תיעוד תומכת שתעמוד בהתאמה לדרישות הפיקוח של שירות המזון במשרד הבריאות
• מערכת הנהלים והתיעוד תכלול בין היתר תמיכה במערכת עקיבות מלאה, בקרת תנאי אחסון וטמפרטורה, הדברה, היגיינה וניקיון, שטח ייעודי לסימון והתוויה, ועוד…
• הסמכת ספקים, באחריות היבואן לייבא רק מספקים שהוסמכו על ידו ע"פ סטנדרט מוגדר.
• סימון המזון המיובא ע"פ כללי הרגולציה בישראל.
• הקמת מערכת תומכת לתחקור חריגות ואי התאמות, טיפול בתלונות, יכולת מוכחת (ומתורגלת) לביצוע החזרה יזומה (ריקול).
• שמירת רשומות דיגיטליות למשך 7 שנים לפחות מכניסת המזון לישראל.
אנו מציעים תוכנה לניהול איכות – Q-Logic, תוכנה אותה פיתחנו לאור הצורך בחברות וארגונים לנהל את האיכות בקלות ובנוחות. התוכנה מוטמעת בהצלחה בארגונים רבים בכל רחבי הארץ.
מי אנחנו?
אנו בשיאא מערכות ניהול בעלי ניסיון רב שנים בהטמעת ואחזקת מערכות לניהול איכות ובטיחות מזון.
אנו מכירים היטב את תחומי הייבוא, אחסנה והפצה של מוצרי מזון, ואת הרגולציה המשתנה בישראל ובעולם בתחומים אלו.
חברתנו יכולה לתת ליבואן שבוחר במסלול יבואן נאות את כל הכיסוי הנדרש, הן בהקמת התשתית למערכת ניהול איכות ובטיחות מזון, והן בליווי קבוע כצוות איכות מטעם היבואן.
רוצים לדעת יותר?
צרו איתנו קשר בטלפון 04-690-4949 או בדף הצור קשר כאן באתר, לקבלת מידע נוסף בנושא יבואן נאות ליבואני מזון, ואנו נשמח לסייע בכל נושא ובכל שאלה.