יצאה מהדורה חדשה לתקן בטיחות מזון ISO 22000:2018 המחליפה את מהדורה 22000:2005 ISO. אם נרצה לסכם את השינויים שהוכנסו במהדורה החדשה במספר מילים, ניתן לומר שמדובר ביישור קו עם התפיסה החדשה של ארגון ה- ISO העולמי בשנים האחרונות, שבאה לידי ביטוי בכל המהדורות החדשות של תקני האיכות.
ISO 22000:2018 שוחרר לאוויר העולם ב- 19 ביוני 2018, והוא תקן בינלאומי. כאמור, המבנה שלו זהה לכל מערכות הניהול האחרות כגון תקן ISO 9001 ותקן ISO 14001, והשדרוג יהיה קל יותר בעיקר כשיש צורך בשילוב עם מערכות ניהול אחרות.
המהדורה החדשה לתקן בטיחות מזון ISO 22000:2018 מכילה את מבנה ISO החדש ברמה הגבוהה (High Level System), המשותף לכל תקני ה - ISO. חלק מהשינויים בתקן בטיחות מזון ISO 22000:2018 לעומת ISO 22000:2005 נגרמים על ידי HLS, בעוד שחלקם ספציפיים לניהול בטיחות המזון.
ארגונים אשר כבר מיישמים ISO 22000-2005, יוכלו לזהות את רוב הדרישות במהדורה החדשה של תקן ISO 22000:2018. עם זאת, ישנם לא מעט שינויים מ- ISO 22000-2005 וחשוב להתכונן על מנת לעמוד בדרישות ISO 22000:2018 בצורה מלאה.
השינויים העיקריים בתקן בטיחות מזון ISO 22000:2018 שיש לקחת בחשבון:
עקב אימוץ HLS:
הקשרים עסקיים, פנימיים וחיצוניים ובעלי ענין: פרק 4.1, הקשרים חיצוניים ופנימיים, יש להציג את הנושאים המשפיעים בצורה שיטתית לקביעה וניטור של כל הקשר עסקי.
פרק 4.2, צרכים וציפיות של בעלי עניין, מציג דרישות לזהות ולהבין גורמים (פוטנציאליים) שיכולים להשפיע על היכולת של מערכת הניהול להגיע לתוצאות הרצויות או המיועדות.
דגש חזק כמו בכל סוגי מערכות הניהול על מחויבות למנהיגות וניהול: פרק 5.1 כולל דרישות חדשות באופן בו ההנהלה לוקחת חלק פעיל ואחריות על האפקטיביות של מערכת הניהול.
ניהול סיכונים: פרק 6.1 דורש כיום מהארגונים לקבוע, לשקול ובמידת הצורך לנקוט פעולות כדי לטפל בכל הסיכונים שעלולים להשפיע (באופן חיובי או שלילי) על יכולתה של מערכת הניהול לספק את תוצאותיה המיועדות.
מיקוד וחיזוק היעדים לשיפור בנושא בטיחות מזון ובניהול המערכת: שינויים אלה ניתן למצוא בפרק 6.2, וכן הערכת ביצועים פרק 9.1.
דרישות מורחבות הקשורות לתקשורת הפנים ארגונית והחיצונית: פרק 7.4 הוא עם יותר דגשים ביחס ל"מכניקה ולטכניקה" של התקשורת, כולל קביעת מה, מתי וכיצד לתקשר.
דרישות קפדניות מופחתות עבור מדריך בטיחות מזון: השינוי מוצג בפרק 7.5. אך עדיין נדרש מידע מתועד.
המידע המתועד ביחס לתהליכים ולבטיחות מזון עדיין נדרש ואין אפשרות לסגת ממנו או להקל בו ראש וכל זאת על מנת להבטיח שהמזון מוגן כראוי ומבוצע עם עקיבות מלאה (נספח 7.5.3).
הדרישה המפורשת לביצוע הליך מתועד הוסרה כמו בשאר מערכות ניהול ISO.
שינויים אחרים ספציפיים למהדורה 22000:2018 ISO ולניהול בטיחות מזון.
מעגל, מחזור PDCA: התקן מבהיר ומחדד את הפעילות התהליכית משלב התכנון דרך הביצוע, הבדיקה ואם נדרש התיקון (פעולה מתקנת), ובמידה וישנם שני מעגלים נפרדים בתקן העובדים יחד: אחד יכסה את מערכת הניהול והשני, יכסה את עקרונות HACCP.
היקף הדרישות בתקן הוא לכל הארגונים העוסקים במזון, כולל מזון לבעלי חיים. מזון לבעלי חיים, ייוצר באותם התנאים ליצור מזון לצריכה אנושית. העדכון נועד גם לשפר את המזון לבעלי החיים המייצרים מזון וע"י כך לשפר את המזון האנושי.
מספר שינויים חשובים בהגדרות: "נזק" מוחלף על ידי "אפקט בריאותי שלילי" כדי להבטיח עקביות עם ההגדרה של המושג "סיכון בטיחות מזון". השימוש במילה "ביטחון" מדגיש את הקשר בין הצרכן לבין מוצר המזון, על בסיס הבטחת בטיחות המזון.
תקשורת מדיניות בטיחות המזון - פרק 5.2.2: מחייב את ההנהלה לאפשר הבנה של מדיניות בטיחות המזון על ידי העובדים ע"י חיזוק ההדרכות הכלליות וה – OJT (on the job training).
מטרות המערכת לניהול בטיחות מזון: קביעת יעדים עבור מערכת הניהול לבטיחות מזון המפורטת בפרק 6.2.1 הכוללת פריטים כגון "בהתאם לדרישות הלקוח", "פיקוח" ו"אימות".
בקרה על תהליכים, מוצרים או שירותים חיצוניים - פרק 7.1.6 סעיף זה מציג את הצורך בשליטה על ספקי חו"ג, תהליכים ושירותים (לרבות תהליכי מיקור חוץ) כדי להבטיח תקשורת נאותה של הדרישות הרלוונטיות וכדי לעמוד בדרישות בטיחות מזון ודרישות מערכת הניהול.
בנוסף, ישנם מספר שינויים עיקריים במהדורה החדשה לתקן בטיחות מזון ISO 22000: 2018 בהשוואה ל- ISO 22000: 2005 הקשור למערכת ה- HACCP לא בקונספט אלא במהות ובעיקר התאמה לשפת ה- ISO.
אנו בשיאא מערכות ניהול, מכירים את תקן בטיחות מזון ISO 22000:2018 ויודעים כיצד להטמיע אותו בארגונים וחברות. עם יותר מ-22 שנות ניסיון ומאות חברות וארגונים שליווינו, נעזור גם לכם לבצע את המעבר למהדורה החדשה על כל השינויים והדרישות.
צרו קשר או התקשרו אלינו לקבלת פרטים נוספים ולקביעת פגישה ללא תשלום וללא התחייבות בטלפון: 04-6904949