חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ניהול בטיחות מזון

ISO 22000

תקן ניהול בטיחות מזון – ISO 22000, הינו תקן בינלאומי המיועד למפעלי מזון, הוא כולל בתוכו את דרישות HACCP וכן דרישות נוספות. מטרת התקן הינה לתת לסועדים רמת בטיחות גבוהה בזכות תהליכים מבוקרים.

תקני בטיחות נוספים בתחום המזון הם: תקן BRC, תקן IFS, HACCP ועוד. תקנים אלו מאפשרים ליצרני מזון למכור את תוצרתם לרשתות השיווק בחו"ל.

תהליך הטמעת תקן ניהול בטיחות מזון, הינו תהליך מורכב ולכן מומלץ לקבל ייעוץ וליווי לכל אורך התהליך מחברה המתמחה בהטמעת התקן ושלה ניסיון רב בארגונים ברחבי הארץ.

לשיחת ייעוץ ללא תשלום עבור תקן ISO 22000 - מלאו פרטים

תקנים נלווים

תקן BRC FOOD

תקן British Retail Consortium) BRC) לתעשיית המזון ובתי אריזה הוקם ע"י איגוד הרשתות הקמעונאיות באנגליה בכדי לספק מזון בטוח ובהמשך גם מוצרים אחרים שיהיו בטוחים למשתמש ושימכרו ברשתות המזון באנגליה בעיקר. עם השנים תקן BRC Food אומ. ע"י רשתות מזון אחרות גם מחוץ לאנגליה. התקן שם דגש על מערכת של בקרת סיכונים, וקיום כללים מחמירים של ניקיון והיגיינה וזאת כדי לייצר בידול בין רשתות המזון לבין השווקים הפתוחים שם המוצרים אינם מפוקחים.

תקן IFS

תקן International Featured) IFS (Standards, הינו תקן לניהול בטיחות מזון שפותח ע"י הרשתות הקמעונאיות באירופה. התקן נדרש במספר מדינות באירופה: גרמניה, צרפת ואיטליה שלא רצו לאמץ את תקן BRC, והקימו תקן משלהן כדי להבטיח שיצרנים יפעלו עפ"י מערכת ניהול מחייבת, בדומה לתקן BRC על כל חלקיו ותחומי עיסוקו. ארגונים וחברות המעוניינים לשווק במדינות אירופה צריכים לקבל הסמכה לתקן IFS שיפתח עבורם שווקים בינלאומיים.

מערכת HACCP

מערכת– HACCP  מערכת לניהול  סיכונים ובטיחות המוצר המבטיחה סטנדרטים גבוהים שיפחיתו את הסיכוי לכך שאנשים יפגעו מהמזון שהארגון מייצר או מספק.
הארגון נדרש להקים מערכת המנתחת ובודקת את כל התהליכים ואת הסיכונים האפשריים בכל תהליך. בנוסף, יש להגדיר נקודות בקרה (control point) שבהם נבדקים המוצרים וזאת כדי לעצור מוצרים שבהם התגלתה בעיה כלשהי ובכך למנוע את הגעתם לשוק ולמשתמש הסופי.

תקן ניהול בטיחות מזון – ISO 22000

תקן ניהול בטיחות מזון – ISO 22000, מיועד בעיקרו למפעלי מזון וקייטרינג, ולכל ארגון המייצר מזון, המעוניין לשפר את בטיחות המזון, ולתת לסועדים את הביטחון שהמזון נקי מכל חשש של פגיעה או מחלה וכל זאת בזכות תהליכים נקיים ומבוקרים.

התקן קובע סטנדרט בינלאומי אחיד בנוגע לאיכות ובטיחות תהליכי הייצור ומוצרי המזון המגיעים אלינו לצלחת. מאחר והמזון כיום מיוצר במדינות שונות ברחבי העולם, משונע אלינו בדרכים שונות ורבות הרי שיש צורך בתקן איכות שבודק את כל תהליך הייצור, העיבוד, האחסון והשינוע כולל היצרנים והספקים לאורך הדרך.

מטרת תקן ניהול בטיחות מזון

להביא לשיפור תהליכי הייצור בכל ארגון המעוניין בכך וכאשר התקן הופך לדרישה מצד רשתות המזון, מוסדות וארגונים המוכרים או מגישים מזון, הרי שיותר ויותר ארגונים בכל העולם מקבלים עליהם את הסטדרטים הגבוהים של התקן.

תקן ניהול בטיחות מזון – ISO 22000:2018

בחודש יוני 2018, יצאה מהדורה חדשה לתקן ניהול בטיחות מזון ISO 22000 המיישרת קו עם כלל תקני ה-ISO. התקן כולל בתוכו את דרישות HACCP ודרישות נוספות כגון: הגדרת תכניות לדרישות קדם, (Pre- PRP Requisite Program).
המהדורה החדשה של תקן ניהול בטיחות מזון מייצרת התאמה בין התקן לבין תקני ISO אחרים, ובכך מקלה על הסנכרון ביניהם במידה ולארגון מספר תקני איכות.

מחויבות ואחריות ההנהלה

כמו בתקני ISO אחרים, גם בתקן זה שמים דגש חזק על מחויבות למנהיגות וניהול. ההנהלה לוקחת מעתה חלק פעיל בתחום ניהול האיכות בארגון ויש לה אחריות על האפקטיביות של המערכת.
תקן ניהול בטיחות מזון – ISO 22000 , מחייב את ההנהלה לדאוג לכך שמדיניות הבטיחות תהיה מובנת וברורה לעובדים וזאת על-ידי חיזוק ההדרכות הכלליות וה- OJT – on the job training.

בקרה על תהליכים, מוצרים או שירותים חיצוניים – סעיף זה מציג את הצורך בשליטה על ספקי חו"ג, תהליכים ושירותים (לרבות תהליכי מיקור חוץ) כדי להבטיח תקשורת נאותה של הדרישות הרלוונטיות וכדי לעמוד בדרישות בטיחות מזון ודרישות מערכת הניהול.

תקן בטיחות מזון ISO 22000:2018

ניהול סיכונים בתקן ניהול בטיחות מזון

עוד נדרשת מהארגונים בתחום המזון התייחסות מעמיקה לנושא ניהול סיכונים. על הארגונים לשקול ולנקוט פעולות, במידת הצורך כדי לטפל בכל הסיכונים שעלולים להשפיע אל יכולת השל מערכת הניהול לספק את התוצאות שהוגדרו.
המהדורה החדשה לתקן ISO 22000:2018, מחזקת את היעדים לשיפור בנושא בטיחות מזון וכן מעלה דרישות מורחבות לתקשורת פנים וחוץ ארגונית.

תקן ניהול בטיחות מזון לבעלי חיים

שינוי חשוב במהדורה החדשה, קשור במזון לבעלי חיים. הדרישות מעתה הן שמזון לבעלי חיים, ייוצר באותם התנאים ליצור מזון לצריכה אנושית. העדכון נועד גם לשפר את המזון לבעלי החיים המייצרים מזון וע"י כך לשפר את המזון האנושי.

תקן ניהול בטיחות מזון ISO 22000:2018 ומערכת HACCP

בנוסף, ישנם מספר שינויים עיקריים במהדורה החדשה לתקן ניהול בטיחות מזון ISO 22000: 2018 בהשוואה ל- ISO 22000: 2005- הקשורים למערכת ה– HACCP לא בקונספט אלא במהות ובעיקר התאמה לשפת תקני ה-ISO.

חברת שיאא מערכות ניהול איכות, מלווה חברות וארגונים מעל 20 שנה בייעוץ, אפיון והטמעה בכל תקן עד להצלחה. צרו עימנו קשר לקבלת מידע ופרטים נוספים על תקן ניהול בטיחות מזון ונגיע אליכם לפגישה שבה נציג את דרישות התקן ודרכים ליישומו, חייגו 04-6904949.